Život

PATKE, KORNJAČE ALI I UZNEMIRUJUĆI PRIZORI

(FOTO I VIDEO) DIVOVSKI SOMOVI strah i trepet medulinske lokve

Dok je pas izlazio iz lokve, som ga je uhvatio za rep i pokušao odvući. I opet samo zahvaljujući snazi, pas je uspio pobjeći van s tek ponešto počupanim repom * I sami smo svjedočili jednom napadu soma na poznatog stanovnika lokve, kineskog gusana Gagija. Som je uhvatio gusana za noge dok je ovaj bezbrižno plivao i pokušao ga povući na dno. Samo zahvaljujući svojoj veličini gusan je uspio pobjeći na kopno


 
3 min
Dean Mladenović
Som od 50 kilograma na lokvi u Medulinu

Dok je pas izlazio iz lokve, som ga je uhvatio za rep i pokušao odvući. I opet samo zahvaljujući snazi, pas je uspio pobjeći van s tek ponešto počupanim repom * I sami smo svjedočili jednom napadu soma na poznatog stanovnika lokve, kineskog gusana Gagija. Som je uhvatio gusana za noge dok je ovaj bezbrižno plivao i pokušao ga povući na dno. Samo zahvaljujući svojoj veličini gusan je uspio pobjeći na kopno

Medulinska lokva prirodna je slatkovodna oaza u urbanom dijelu Medulina. Mjesto je to koje mnogi stanovnici Medulina posjećuju svakodnevno, a po ljeti mnogobrojni turisti koji uživaju u prizorima koje lokva pruža. Tu su i obavezni fotografi koji uživaju dok "hvataju" stanovnike lokve u svoje kadrove.

Kažu da je lokva u davna vremena bila spojena kanalom do mora, udaljenog nekoliko stotina metara. U ta vremena služila je kao mjesto gdje su ribari tjerali jegulje iz mora, i u lokvi ih puno lakše lovili s mrežama.

Mala bijela čaplja

Lokva je poznata kao gnjezdilište i obitavalište mnogobrojnih vrsta ptica. U okolnim krošnjama se mogu vidjeti gnijezda vrabaca, sjenica i mnogih drugih ptica.U neposrednoj okolici se gnijezdi nekoliko vrsta lastavica. Jako čest prizor je dolazak male bijele i sive čaplje, vještih ribolovaca.

U proljeće se svojim glasnim pjevom javljaju pridošle ptice pčelarice, koje se na lokvu dolaze okrijepiti s obližnje Marlere.

Pčelarice

Na lokvi stalno živi ili ju povremeno posjećuje preko 50 vrsta ptica, što ju čini svojevrsnom ornitološkom senzacijom.

Siva čaplja

Divlje patke meta napada somova

Svoja gnijezda svijaju i divlje patke, koje su veliki mamac za posjetitelje. Idilični prizor mame patke s pačićima rijetko koga može ostaviti ravnodušnim.

Patka s pačićima

Velika atrakcija na lokvi su i invazivna vrsta crvenouhe kornjače, kojih ima nekoliko stotina. Baš zbog njihove prekobrojnosti, teško je vidjeti autohtonu barsku kornjaču koja teško dolazi do hrane zbog pridošlica koje su se puno bolje prilagodile.

Crvenouha kornjača

Tu dolazimo do dijela koji nije ugodan za te iste patke. Naime, dosta godina unatrag netko je na lokvi naselio male somove, protok vremena je učinio svoje i mali somovi su postali veliki.

Somovi preko 50 kilograma

U samoj lokvi ima primjeraka koji zaprepašćuju svojom veličinom. Dobili smo anonimno poslane fotografije jednog ulovljenog soma koji je težio 50 kilograma. Kada vidite tako veliku slatkovodnu ribu, a k tome predatora, jasno je kako neki oblici života na lokvi imaju velikih problema s opstankom.

Somovi lovili odraslog gusana i psa

I sami smo svjedočili jednom napadu soma na poznatog stanovnika lokve, kineskog gusana Gagija. Som je uhvatio gusana za noge dok je ovaj bezbrižno plivao i pokušao ga povući na dno. Samo zahvaljujući svojoj veličini gusan je uspio pobjeći na kopno.

Gusan Gagi

Drugi slučaj nam je opisala vlasnica jednog psa koji teži preko 20 kilograma, a koji se preko ljeta odlučio rashladiti u lokvi. Dok je pas izlazio iz lokve, som ga je uhvatio za rep i pokušao odvući. I opet samo zahvaljujući snazi, pas je uspio pobjeći van s tek ponešto počupanim repom.

Pas kojeg je napao som

Pačićima divlje guske ne može pomoći nitko kada taj predator s medulinske lokve krene u napad. Som ih s lakoćom ulovi i proguta. Zadnjih nekoliko godina, jako je malo pačića doživjelo odraslu dob i napustilo lokvu.

Patka s odraslim pačićima

Aquarium Pula prebacio jednog soma

Jedna od opcija s kojom se pokušao riješiti problem somova je njihov lov s mrežama i prebacivanje u Aquarium Pula. Od dva ulovljena soma jedan nije preživio transport, a drugi se lijepo udomaćio u ambijentu koji su mu napravili djelatnici Aquariuma.

Som je težine oko 7 kilograma, što je još uvijek mala težina u odnosu na njegove rođake iz lokve u Medulinu. Rezultati takvog načina lova nisu baš urodili plodom jer su se kapitalci povukli u dublji dio lokve i sakrili u mulj. Tamo ih je skoro pa nemoguće uloviti s mrežama.

Som s lokve u Aquariumu Pula u društvu dva šarana

Kristijan Siladić iz Medulina, osoba koja slovi kao najangažiraniju u brizi oko lokve, kazao je kako će pokušati u dogovoru s biologom Nevenom Ivešom i  Aquariumom iz Pule na proljeće, kada krene mrijest somova, uloviti što više somova jer se tada mrijeste uz samu obalu lokve. Nada se da će tada postići puno veći uspjeh te tako omogućiti da lokva napokon počne živjeti u miru.

Mrijest somova na medulinskoj lokvi


Fotografije i video: Dean Mladenović

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.