Kultura

razgovori o queeru, književnosti, umjetnosti ...

Autorica, aktivistkinja i kritičarka Mirta Maslać večeras gostuje u pulskom Circolu

Nora Verde i Ana Bačić s Mirtom će razgovarati o queer književnosti, rodu, aktivizmu, ali i jeziku te položaju umjetnika i umjetnica te radnica i radnika u kulturi. Također, kao i sve gošće i gosti programa „Do ciacole con…“ Mirta će publici predstaviti svoje omiljene naslove LGBTIQ+ autora i autorica i queer tematike


 
2 min
Borka Petrović

Nora Verde i Ana Bačić s Mirtom će razgovarati o queer književnosti, rodu, aktivizmu, ali i jeziku te položaju umjetnika i umjetnica te radnica i radnika u kulturi. Također, kao i sve gošće i gosti programa „Do ciacole con…“ Mirta će publici predstaviti svoje omiljene naslove LGBTIQ+ autora i autorica i queer tematike

Večera, 26. travnja u 19 sati u pulskom Circolu, u sklopu cjelogodišnjeg programa „Treći Proces“ održat će se razgovor „Do ciacole con Mirta Maslać“.

Mirta Maslać rođena je u Zagrebu 1993. godine gdje je 2020. diplomirala kroatistiku i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu. Autorica je romana o suočavanju s psihičkom bolešću „Junak ili čudovište“ (Durieux, 2018.), na natječaju za kratku priču Nastavi priču (2021.) osvaja četvrto mjesto, te treće na natječaju Festivala europske kratke priče (2022.).

Ove godine izdaje zbirku pjesama „Kako se razbijaju tanjurići“ koja se bavi queer temama, rodnim identitetom, disforijom i lezbijskom ljubavlju.

Teorijske tekstove objavljuje na portalu Stilistika te u časopisu Centra za ženske studije „Treća“. Osim književnosti, piše tekstove za razne portale – od književne kritike queer književnosti do aktivističkih tekstova o položaju LGBTIQ+ osoba.

„Do ciacole con…“ ciklus je razgovora o queeru, književnosti, umjetnosti i kulturi, umjetničkom radu, pisanju i čitanju s autorima i autoricama, aktivistkinjama i aktivistima, novinarima i novinarkama iz zemlje i regije. Ovogodišnji ciklus ciacola nastaje u suradnji s Norom Verde, autoricom proznih knjiga „Posudi mi smajl“, „Do isteka zaliha“, „O ljubavi, batinama i revoluciji“ i „Moja dota“, čija je proza i poezija objavljivana u brojnim zbornicima i antologijama, te prevođena na slovenski, engleski, njemački, makedonski i
albanski jezik.

Nora Verde surađuje s nizom hrvatskih i regionalnih medija i portala koji se bave nezavisnom kulturom, medijima, književnošću, glazbom i ljudskim pravima. Nora Verde članica je udruge Proces te je, kao gošća, sudjelovala na prvom programu „Do ciacole con…“.

Nora Verde i Ana Bačić s Mirtom će razgovarati o queer književnosti, rodu, aktivizmu, ali i jeziku te položaju umjetnika i umjetnica te radnica i radnika u kulturi. Također, kao i sve gošće i gosti programa „Do ciacole con…“ Mirta će publici predstaviti svoje omiljene naslove LGBTIQ+ autora i autorica i queer tematike.

Program „Treći Proces“ realiziran je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Istarske županije, Grada Pule i Turističke zajednice grada Pule.


Nastavite čitati

Pula
 

Edna Strenja Jurcan: "Pjevamo antifašističke pjesme jer nose poruku slobode"

Zvali smo pojedine ljude koji nas podržavaju i dolaze na svaki nastup da dođu pjevati s nama, a oni su nam kazali: “Ne mogu, radim tamo i tamo”. Ne mogu vjerovati da pjevanje u zboru Praksa može utjecati na takav način na nečije živote. Ne doživljavam naš zbor prijetnjom * Dok pjevam sa zborom znaju mi često doći suze, iako smo tu pjesmu pjevali stotinu puta. Jako je važno vjerovati u ono što se pjeva, ističe voditeljica zbora Edna Strenja Jurcan

Pula
 

Održan 6. Susret zborova ''Višeglasni zagrljaj''

Susret zborova se od 2017. godine tradicionalno održava u tjednu u kojem se obilježava Dan Grada Pule i zamišljen je kao ugodno glazbeno druženje posvećeno svim ljubiteljima glazbe te kao glazbeni poklon Gradu Puli i njenim stanovnicima

Pula
 

REMEK DJELO USKORO U PULI! Danas počeli pokusi na predstavi "Dugo putovanje u noć"

U režiji višestruko nagrađivanog redatelja Ivice Buljana, remek djelo američkog dramatičara Eugena O'Neill na pulskim kazališnim daskama iznijet će impozantna glumačka ekipa - nacionalna prvakinja Alma Prica, prvak Drame Slovenskog nacionalnog gledališča iz Ljubljane Marko Mandić, poznati beogradski glumac Luka Grbić iz Ateljea 212 te zagrebački glumac Rok Juričić, usput sin kultnog novovalnog glazbenika Maxa Juričića. Asistent režije je Puljanin Gabrijel Lazić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.