Kultura

o uljaniku iz najiskrenije radničke perspektive

EMOTIVNA PRIČA O PADU ULJANIKA U ČEŠKOJ Međunarodna premijera Lenićevog filma "Brod" u Jihlavi

"Brod" je premijeru imao ovog ljeta na 70. Puli, uoči koje je Lenić za naš portal kazao: "Moj pokojni otac, kojem sam posvetio ovaj film, cijeli je radni vijek proveo u Uljaniku, kao i moj stric i teta. I ja i moj brat smo dio staža odradili u Uljaniku. Kad zbrojim sav staž članova moje obitelji, prelazimo 100 godina, cijelo jedno stoljeće"


 
2 min
Zoran Angeleski

"Brod" je premijeru imao ovog ljeta na 70. Puli, uoči koje je Lenić za naš portal kazao: "Moj pokojni otac, kojem sam posvetio ovaj film, cijeli je radni vijek proveo u Uljaniku, kao i moj stric i teta. I ja i moj brat smo dio staža odradili u Uljaniku. Kad zbrojim sav staž članova moje obitelji, prelazimo 100 godina, cijelo jedno stoljeće"

Dokumentarni film "Brod" redatelja Elvisa Lenića, koji je nastao pod okriljem kuće Kinematograf (producentica je Dijana Cetina Mlađenović) uvršten je u natjecateljsku sekciju Opus Bonum Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Ji.hlava, koji će se od 24. do 29. listopada održati u istoimenom gradu u Češkoj (Jihlava se s 50-ak tisuća stanovnika nalazi između Praga i Brna).

Vijest je danas, kao glavnu na svojoj stranici, objavio Hrvatski audiovizualni centar (HAVC). 

Dugometražni dokumentarni film "Brod" donosi svjedočanstva bivših radnika pulskog brodogradilišta Uljanik, koje je, nakon više od 160 godina postojanja i brojnih veličanstvenih brodova koji su isplovili iz njegova pogona, postalo groblje napuštenih radiona, čeličnih olupina i zaustavljenih dizalica.

Film je režirao i snimio Elvis Lenić, koji potpisuje i scenarij, a producirala ga je Dijana Cetina Mlađenović (Kinematograf). Montažer je Matija Debeljuh, a dizajner zvuka Bojan Kondres.

Elvis Lenić posvetio je film svom pokojnom ocu Uljanikovcu, a uoči pulske premijere na  ovoljetnom 70. Pulskom filmskog festivalu objavili smo intervju s autorom pod naslovom "Moja obitelj ima preko 100 godina staža u Uljaniku! Ovo je intiman film iz radničke pozicije". 

Tada je, među ostalim, Lenić rekao: "Moj pokojni otac cijeli je radni vijek proveo u Uljaniku, kao i moj stric i teta. I ja i moj brat smo dio staža odradili u Uljaniku. Kad zbrojim sav staž članova moje obitelji, prelazimo 100 godina, cijelo jedno stoljeće... To nije film koji želi istražiti što se dogodilo s Uljanikom i koji su uzroci njegovog pada. To nije film iz perspektive menadžera, političara i onih koje nam kroje sudbinu. To je film iz perspektive radnika, običnog malog čovjeka. To je intimna, najiskrenija radnička perspektiva".

Prikazivanje "Broda" u češkoj Jihlavi bit će mu međunarodna premijera. Film je uvršten u natjecateljski program Opus Bonum, koji broji sveukupno 17 naslova, a radi se o izboru, kako stoji u opisu programa, "najboljih svjetskih dokumentaraca".

Na predstojećem 27. izdanju festivala  Ji.hlava, najvećeg događanja ove vrste u srednjoj i istočnoj Europi, prikazat će se preko 350 naslova u natjecateljskim i nenatjecateljskim programima, od kojih 115 imaju svjetske premijere, 22 međunarodne, a 17 europske.

Osim "Broda", na Ji.hlavi će se prikazati i hrvatska manjinska koprodukcija "Između revolucija" Vlada Petrija, i to u sklopu natjecateljskog programa Testimonies, posvećenog snažnim dokumentarnim filmovima "koji se bave važnim društvenim, ekonomskim, ekološkim i političkim fenomenima".

Film je nastao u rumunjsko-hrvatsko-iransko-katarskoj produkciji, hrvatski koproducent je Oliver Sertić, Restart. "Između revolucija" je na ovogodišnjem Berlinaleu osvojio FIPRESCI nagradu za najbolji film iz programa FORUM, a ovih dana se prikazuje u Luksemburgu, na Festivalu srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma CinEast.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.