Politika i društvo

analiza lista za mjesne odbore

NAKON OBILASKA 16 PULSKIH KVARTOVA Pretjerana apartmanizacija, premalo parkinga, igrališta i vrtića. Svima smeta smrad Cementare i Kaštijuna

Cijene kvadrata otišle su u nebo. Slično je i s najmom. Lokalno stanovništvo sve teže može riješiti svoje stambene potrebe. Djece je sve manje, ali i dalje nedostaje vrtića i igrališta. Zbog prevelike izgradnje i overturizma pulska infrastruktura puca po šavovima. Prometa je previše, a parkinga sve manje. Grad s bogatom prošlošću i velikim potencijalima godinama nazaduje


 
8 min
Dražen Majić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Cijene kvadrata otišle su u nebo. Slično je i s najmom. Lokalno stanovništvo sve teže može riješiti svoje stambene potrebe. Djece je sve manje, ali i dalje nedostaje vrtića i igrališta. Zbog prevelike izgradnje i overturizma pulska infrastruktura puca po šavovima. Prometa je previše, a parkinga sve manje. Grad s bogatom prošlošću i velikim potencijalima godinama nazaduje

Analizirali smo kandidate na predstojećim izborima za vijeća mjesnih odbora i to sukladno rasporedu koji je objavljen na stranicama Grada Pule. Evo nekoliko opaski.

Najviše će opcija za zaokruživanje, sedam, biti na glasačkom listiću na Gregovici, slijede Stari Grad i Kaštanjer sa po šest listi, dok su na Valdebeku samo tri kandidacijske liste.

Na 74 liste ukupno je 684 kandidata koji se bore za 146 vijećničkih mjesta. Na listama je značajno veći broj muških kandidata – 396, dok je žena 288.

Muška dominacija je najizraženija kod HDZ-a koji, primjerice na Busoleru i Štinjanu, imaju potpuno muške liste. Na HDZ-ovim listama ukupno je manje od 30 posto žena, dok je kod IDS-a, SDP-a i Možemo! i Domovinskog pokreta odnos muških i ženskih kandidata ujednačen.

Stranke su se u nastojanju da popune liste snalazile na razne načine. Tako na brojnim listama nalazimo po nekoliko članova iste obitelji. Na jednoj listi čak šest od devet članova stanuje na istoj adresi.

Mjesni odbor Arena (4 liste)

U našem članku o blagodatima i problemima života oko amfiteatra kao ključne probleme istakli smo sljedeće teme: previše apartmana, premalo parkinga, veliki broj ruševnih i neuređenih površina, premalo zelenila...

Listu HDZ-a u ovom mjesnom odboru predvodi Ratko Matijević, a tu je poznati pulski atletičar Predrag Melnjak . Na čelu IDS-ove liste su Branimir Červar i dosadašnji predsjednik Mjesnog odbora Arena Klaudio Paljar. Listu Možemo! predvodi Dario Benčić iz udruge Pokret za čovjeka, dok je na listi poznata pulska umjetnica Jadranka Ostić. SDP-ovu listu predvode Damir Milanović i Jadranka Faggian.

Mjesni odbor Busoler (4 liste)

Članak o Busoleru pokazao je da najveći pulski mjesni odbor još uvijek nema riješeno pitanje kanalizacije. Stanovnici se žale na veliku brzinu u prometu pa zahtijevaju uspornike. Traže i nove rekreativne zone, posebno u Šijanskoj šumi.

Na čelu HDZ-ove liste za mjesni odbor Busoler su Viktor Banović i Dražen Divković. IDS-ovu listu predvode poznati boćar paraolimpijac Davor Komar i Sanja Mulahusić. Na izborima se takmiči i nezavisna grupa birača na čelu s Davorom Miljavcem, na zadnjem je mjestu bivši predsjednik pulskog IDS-a Danijel Deković. SDP listu predvode Anita Vian i Samanta Pršo.

Mjesni odbor Gregovica (7 lista)

Članak o najzelenijem pulskom kvartu, pokazao je da pulskim "plućima" nedostaje škola. Mještani i ovdje traže uspornike i žele da se što prije makne ona hrpetina kamenja kod bolnice. 

Kao što smo već naglasili, najveći interes na izborima za pulske mjesne odbore zabilježen je u Gregovici gdje se na izborima natječe sedam lista među kojima su i dvije nezavisne liste: grupa birača koju predvodi Monika Buršić i grupa birača kojoj je na čelu Denis Ivelić.

Listu Domovinskog pokreta predvodi Milica Erceg, dok je na čelu HDZ-ove liste Marijana Bagarić, a na zadnjem mjestu nekadašnji gradski vijećnik Zrinko Kajfeš.

Nositeljica IDS-ove liste je Nina Anđelković. Na njoj ovaj put nema nezavisnog kandidata, agilnog Marka Račana. Listu Možemo! predvode Tea Radošević i profesorica iz gimnazije Teodora Beletić. Na čelu SDP-ove liste je Amir Rušiti.

Mjesni odbor Kaštanjer (6 lista)

Pisali smo i o kvaliteti života na Kaštanjeru. Glavni problemi i u ovom kvartu su promet i nedostatak zelenila. Brutalna betonizacije Pule na Kaštanjeru je prlično izražena. Stanovnici traže i polupodzemne spremnike za otpad.

Po pitanju izbornih lista i na Kaštanjeru velika gužva. Listu HDZ-a predvode Pavle Jukić i bivša gradska vijećnica Lovorka Tomičić. Na čelu IDS liste je Valter Bilić. Listu nezavisne grupe birača predvodi Bernard Mostarkić, dok je nositeljica liste Možemo! eko poljoprivrednica Ana Sarvan.

Mjesni odbor Kaštanjer je jedini na kojem se takmiče Socijaldemokrati koje predvode Marino Percan, bivši SDP-ovac i kandidat za predsjednik SDP-a. Nositeljica SDP-ove liste je Romina Popović.

Mjesni odbor Monte Zaro (4 liste)

U tekstu o Monte Zaru ukazali smo na bogatu povijest i idiličnu tišinu usred grada, ali i probleme s parkingom.

Listu Domovinskog pokreta predvodi Paola Vellico Batel. Na čelu HDZ-ove liste je bivši upravitelj Doma branitelja Dragan Marin kojeg poznamo iz naše priče o MORH-ovim stanovima. Listu IDS-a predvodi Branka Daić Bursać a listu SDP-a Boris Siljan.

Mjesni odbor Monvidal (4 liste)

Intenzivan promet i premalo zelenila problemi su na koje smo ukazali u tekstu o Monvidalu. Nekad idličnu sredinu počele su ugrožavati brojne višestambene zgrade koje zimi često zjape prazne. Nekad zeleni kvart sada je sve sivlji. Mještani i ovdje traže uspornike.

Na Monvidalu listu HDZ-a predvodi Alen Radetić-Čaušević, dok je na čelu IDS-ove liste Valentina Diković. Nezavisnu grupu birača predvodi Marko Jovanović, a na čelu SDP-ove liste Livio Antolović te gradski i županijski vijećnik Igor Belas.

Mjesni odbor Nova Veruda (5 lista)

Idila obiteljskih kuća vladala je nekad i na Novoj Verudi sve dok gradnju obiteljskih kuća nije zamijenila gradnja višestambenih objekata koji se najčešće pretvaraju u grozdove apartmana. Na cestama, posebno ljeti, vlada pravi kaos, pronaći parking nije nimalo lako.

Na Novoj Verudi grupu birača predvode Davor Brenko i Vlado Šegon. Nositelj HDZ-ove liste je Ivan Peruško a IDS-ove Ana Bileta Mihovilović. Listu Možemo! predvodi Slavica Gerdijan-Jardas, na zadnjem mjestu je gradski vijećnik Noel Mirković. Na čelu SDP liste je Matija Tomas.

Mjesni odbor Šijana (5 lista)

Stanovnici Šijane prilično su zadovolji svojim kvartom. Žale se na probleme s parkingom, žele još jedan vrtić i bolju tržnicu. Ipak, čitatelji su nam ukazali na problem Metisa i Labinske ulice.

U Šijani listu Domovinskog pokreta predvodi Zoran Stjepanović. Na čelu liste HDZ-a je Chiara Peruško, drugi je gradski vijećnik Juraj Kovačević. IDS predvodi Alen Drandić, a nezavisnu grupu birač(ic)a, na kojoj je čak osam žena predvodi Ivana Ruba. Na čelu liste SDP-a je Kristina Kolarić.

Mjesni odbor Stari Grad (6 lista)

Ovaj mjesni odbor politički je stvorio današnjeg gradonačelnika Filipa Zoričića koji se u međuvremenu preselio na Sisplac. Ubrzana apartmanizacija, između brojnih drugih problema, dovela je i do iseljavanja stanovnika kojih je 1.000 manje nego deset godina ranije.

U Starom Gradu nositeljica liste Domovinskog pokreta je Snježana Bažaj Boćkai. Listu nezavisne grupe građana predvodi Teodora Grubešić, na listi je i snimatelj HTV-a Andi Mošnja. Tu je i grupa građana nositelja Danijela Horvata. Na čelu HDZ liste je Željka Bračun, dok listu IDS-a predvodi Emir Kovač, a SDP-a Sena Devović.

Mjesni odbor Štinjan ( 4 liste)

Štinjan je mjesto u kojem se ljudi još uvijek pozdravljaju na cesti. Ipak, preizgrađenost je i ovdje veliki problem, nedostaje osnovne infrastrukture. Štinjan je zimi često sablasno prazan.

U Štinjanu HDZ listu predvodi Marija Petrović, dok je na čelu IDS-ove liste Slađana Radošević. Nositeljica SDP-ove liste je Ysabeu John, drugi je gradski vijećnik Drago Marić. Nezavisnu listu grupe građana predvodi aktualni predsjednik mjesnog odbora Štinjan Nikola Zgonjanin

Mjesni odbor Stoja (4 liste)

Na Stoji je već godinama, čak i desetljećima, glavni problem cementara. Učestala emisije štetnog sumpor dioksida izazava bijes stanovnika.

Na Stoji listu HDZ-a vodi Andrej Satončić, IDS predvodi Žaklina Bekavac Širić, a nezavisnu grupu birača Vladimir Jurišić na čijoj je listi i Marija Langer. SDP-ovu listu predvodi Sanel Duračak a na listi se ističe Slavko Grbin otac aktualnog predsjednika SDP-a. 

Mjesni odbor Sv. Polikarp-Sisplac (5 lista)

Problem cementare jako je izražen i na Svetom Polikarpu, cijene kvadrata lete u nebo a skupi stanovi su najveći dio godine prazni. Djece je sve manje. Naravno, i parkinga.

Listu HDZ-a predvodi Elvis Zukanović. Na čelu IDS-ove liste je dosadašnji predsjednik mjesnog odbora David Demanuele, a na njoj je i bivši direktor Plinare Dean Kocijančić. Listu Možemo! u ovom mjesnom odboru predvodi Flavia Poropat, na listi se nalazi i aktualni gradski vijećnik Davor Vuković. Tu je i prilično aktivna lista nezavisne grupa građana koju predvode Velimir Percan i Dragica Pršo. Listu SDP-a predvodi Lovro Sangeleti, a na njoj je i arheologinja Alka Starac.

Mjesni odbor Valdebek (3 liste)

Na Valdebeku najmanje lista - samo tri. Kako smo izvijestili u članku o ovom pulskom naselju, na Valdebeku se sitihijski gradi, ceste su loše, fali i škola.

Listu HDZ-a na Valedbeku predvodi Slavko Kovačević (upravitelj kaznionice u Valturi i otac Juraja Kovačevića). Na listi je i HDZ-ov gradski vijećnik Sean Soldatić. Nositelj IDS-ove liste je Danijel Moretti, tu je i bivši gradski vijećnik Massimo Brajuha. SDP listu predvodi Patricija Šuster.

Mjesni odbor Veli Vrh (4 liste)

Monte Grande je naselje koje krasi pozitivna energija. Problem je pretjerana izgradnja i promet na nekim cestama, posebice ljeti. Starije stanovništvo priželjkuje liječnika na Velom Vrhu.

HDZ-ovu listu predvodi Josip Oroz, dok je nositelj IDS-ove liste Ivan Mejak. Na čelu liste Možemo! Je Katarina Mikulić, na njoj je svoje mjesto našao i donedavni gradski vijećnik Miha Paus. Nositeljica SDP liste je Nela Zrnić.

Mjesni odbor Veruda (5 listi)

Članak o Verudi potvrdio je parking kao jedan od glavnih pulskih problema. Verudeži se žale i na kladionice i kockarnice kraj škola.

Na čelu nezavisne grupe birača je nogometaš Petar Mirko Bogdanović, na njoj se nalazi i poznati igrač malog nogometa Manolo Bilić, ali i nogometaši Antonio Siljan i Matej Gračić. Na Verudi se natječe i grupa birača Steve Golubića.

Na listi HDZ-a nositeljica je Samanta Jadreško koju prati predsjednica pulskog HDZ-a Irena Hrstić. IDS predvodi Iren Budija, a SDP Alenka Vučinić. Na SDP_ovoj listi se nalazi i bivši gradski vijećnik Radenko Ognjenović.

Mjesni odbor Vidikovac ( 4 liste)

Na Vidikovcu stanovnici nostalgično tuguju za bankom, poštom, trgovinama pa čak i kafićima. Situaciju malo spašava igralište za djecu.

Na Vidikovcu HDZ predvodi Marin Žepina, nositelj IDS-ove liste je Boris Ivančić. Žešći obračun očekuje se između dvije lijeve liste: Možemo! predvodi Nikša Minić, na listi se nalaze gradske vijećnice Ana Fonović i Dušica Radojčić, te profesor s Filozofskog fakulteta Andrea Matošević. Nositeljica SDP-ove liste je Silvana Gal, tu je i direktor tvrtke Hotel Valkane Stevan Muidža, ali i bivša predsjednica istarskog SDSS-a i članica Nove Ljevice - Mirjana Galo.

Zaključno, teme koje su prisutne u gotovo svim pulskim kvartovima su prevelika apartmanizacija, nedostatak parkinga i loša regulacija prometa, zagađenje cementare i Kaštijuna, nedostatak dječjih igrališta, vrtića a u nekim kvartovima i javnih WC-a.


Nastavite čitati

Pula
 

PULA Domaće jedriličarke Una Krivić, Nika Fornažar i Iva Rokvić najbolje u klasama

U najbrojnijoj klasi Optimist (144 takmičara), pobijedio je Cristian Casetllan iz Triestina sport del Mare. U klasi ILCA 4 nastupila su 22 jedriličara i jedriličarke, najbolji je bio Jeremias Patikryl iz Češke, a među djevojkama je najbolja bila Nika Fornažar iz porečkog Horizonta. U klasi ILCA 6 u kojoj je nastupilo je 12 takmičara, najbolje se snašla Iva Rokvić iz JK Uljanik, na drugom mjestu je završio Luka Pahljina (Uljanik), dok je 3. bila Manola Miletić iz Kvarnera

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.