Kultura

Za učenike istarskih osnovnih i srednjih škola

Prijavi se na natječaj „RECI TO STRIPOM“ i osvoji vrijedne nagrade

Natječaj RECI TO STRIPOM! dio je HUiU-ovog Programa Strip čitaonice Mrkli Mrak iz Pule i projekta IN DIS ART koji u partnerskoj suradnji tijekom 2022. g. na području Istarske županije provode HUiU i IKA


 
2 min
Istra24
Pixabay

Natječaj RECI TO STRIPOM! dio je HUiU-ovog Programa Strip čitaonice Mrkli Mrak iz Pule i projekta IN DIS ART koji u partnerskoj suradnji tijekom 2022. g. na području Istarske županije provode HUiU i IKA

Hrvatsko udruženje interdisciplinarnih umjetnika – HUiU i Istarska kulturna agencija-Agenzia culturale Istriana (IKA) pozivaju sve postojeće i buduće strip crtače i obožavatelje stripa od 13 do 19 godina, odnosno polaznike osnovnih i srednjih škola iz Istarske županije da se prijave na natječaj RECI TO STRIPOM!

Cilj natječaja RECI TO STRIPOM! je među djecom i mladima promijeniti percepciju o stripu kako isključivo zabavnoj devetoj umjetnosti te ih educirati da ne promatraju strip samo kao vizualnu, nego i kao društvenu činjenicu uz pomoć koje mogu progovarati o najrazličitijim društveno-odgovornim temama.

Natječaj RECI TO STRIPOM! dio je HUiU-ovog Programa Strip čitaonice Mrkli Mrak iz Pule i projekta IN DIS ART koji u partnerskoj suradnji tijekom 2022. g. na području Istarske županije provode HUiU i IKA. Projekt u 2022. financiraju i podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Pula, Zaklada Kultura nova i Istarska kulturna agencija-Agenzia culturale Istriana (IKA).

 

Pravila natječaja:

Natječaj traje od 26.09. do 21.10.2022.

Strip mora obrađivati i progovarati o nekoj od društveno-odgovornih tema. Npr. o zaštiti okoliša i prirode (klimatske promjene, briga o životinjama), volonterstvu, brizi o starijim osobama, važnosti glazbe, umjetnosti, putovanja, obrazovanja u svakodnevnom životu mladih, o problemu vršnjačkog nasilja, problemu ovisnosti (droga, alkohol, cigarete, Internet i sl.)… ISTRAŽITE! TEME SU MNOGOBROJNE! ODABERITE JEDNU I O NJOJ PROGOVORITE STRIPOM!!!

Prijaviti se mogu polaznici istarskih osnovnih i srednjih škola od 13 do 19 godina

Stripovi moraju biti nacrtani na samo jednom papiru formata A4. Mogu se koristiti bilo koje tehnike crtanja. Stripovi mogu biti crno-bijeli ili u boji.

Stripove je potrebno skenirati i poslati u digitalnom formatu (PDF, JPG i TIFF, visoke rezolucija 300 dpi, dimenzija A4) na E-mail adresu info@huiu.hr

Uz strip je potrebno poslati i svoje ime i prezime, kontakt br. mobitela; naziv škole, broj godina i naziv stripa.

Ocjenjivanje, nagrade i promocija:

Sve pristigle radove ocjenjivat će stručni žiri u sastavu Vjeran Juhas, Vibor Juhas i Tihomir Tikulin Tico koji se i sami bave ilustracijom, crtanjem stripova, grafičkim dizajnom i sl.

Tri najbolje ocjenjena stripa bit će nagrađena idućim nagradama: 1. Wacom Intuos grafički tablet, 2.set flomastera DUAL Nassau FINE ART 168 komada, 3. komplet Posca od 16 flomastera i blok za crtanje.

Svi stripovi bit će objavljeni u zajedničkoj publikaciji „RECI STO TRIPOM“. Svaka škola i svaki sudionik natječaja dobit će po jedan tiskani primjerak.

Svi stripovi bit će izloženi i na zajedničkoj izložbi „RECI TO STRIPOM“ tijekom mjeseca prosinca 2022. u Puli kada će i najbolje ocijenjenim strip autorima biti uručene zaslužene nagrade.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.