Kultura

U PAZINU I PULI

Radionicom eksperimentalnog filma započinje "Zavičajna nastava nenasilja"

Radionice eksperimentalnog filma namijenjene su svima, a posebno mladima i LGBTIQ+ osobama. Program radionice uključuje osmišljavanje koncepta, snimanje i montažu videa. Učit će se osnove snimanja digitalnim fotoaparatom, upoznati s medijem eksperimentalnog filma te usvojiti osnove procesa montaže


 
2 min
Istra24

Radionice eksperimentalnog filma namijenjene su svima, a posebno mladima i LGBTIQ+ osobama. Program radionice uključuje osmišljavanje koncepta, snimanje i montažu videa. Učit će se osnove snimanja digitalnim fotoaparatom, upoznati s medijem eksperimentalnog filma te usvojiti osnove procesa montaže

Zavičajna nastava nenasilja“ novi je projekt udruge Proces kojim se, kroz suvremene umjetničke prakse, želi istaknuti probleme nasilja i diskriminacije s kojim je LGBTIQ+ zajednica, nažalost, svakodnevno suočena, te koje se u manjim sredinama često pomete pod tepih.

Programom radionica eksperimentalnog filma, radionica bubnjanja i projekcijama eksperimentalnih filmova nastalih na radionicama i filma „Ja bi' da to imam doma“ osnažit će se pripadnici LGBTIQ+ zajednice, poticati programska suradnja između Pule, Pazina i Malog Lošinja, u javni prostor nametnuti teme diskriminacije i nasilja, te na taj način omogućiti stvaranje aktivne i socijalno osjetljive zajednice.

Kroz projekt će se izraditi i informativna brošura „Kako stvarati uključivu lokalnu zajednicu“ u čijoj će izradit sudjelovati psihologinje Sandra Tolić i Elena Busanić te Andrea Vidović iz udruge Proces. Nositelj projekta je udruga Proces, a partneri su Udruga Forma, kolektiv Drum 'n' bijes i Muzej Apoksiomena.

Prva aktivnost u sklopu projekta je dvodnevna radionica eksperimentalnog filma na temu nenasilja koju vode umjetnice Gea Rajić i Josipa Škrapić iz udruge Forma. Radionica će se održati tijekom subote i nedjelje, 4. i 5. svibnja, u terminu od 11 do 15 sati u prostoru udruge Albus u Pazinu (154. brigade Hrvatske vojske 10). Sudjelovanje je besplatno, uz obaveznu prijavu putem online obrasca koji je moguće pronaći na web stranici (www.udrugaproces.hr) i na društvenim mrežama udruge Proces.

Radionice eksperimentalnog filma namijenjene su svima, a posebno mladima i LGBTIQ+ osobama. Program radionice uključuje osmišljavanje koncepta, snimanje i montažu videa. Učit će se osnove snimanja digitalnim fotoaparatom, upoznati s medijem eksperimentalnog filma te usvojiti osnove procesa montaže.

Projektne aktivnosti se zatim iz Pazina sele u Pulu. U sklopu projekta „Zavičajna nastava nenasilja“, a kao dio događanja koji će pratiti prvu pulsku Povorku ponosa, organizirat će se projekcija filmova nastalih na radionici u Pazinu i dvodnevna radionica bubnjanja koju će voditi članice kolektiva Drum 'n' bijes.

Projekt završava u Malom Lošinju jednodnevnim događanjem u Muzeju Apoksiomena, u sklopu kojeg će se održati projekcije eksperimentalnih filmova nastalih na radionicama i dokumentarnog filma „Ja bi' da to imam doma“ koji progovara o devet osoba koji su doživjeli različite oblike nasilja zbog vlastitog LGBTIQ+ identiteta, te panel diskusija na temu nasilja i diskriminacije LGBTIQ+ zajednice na kojoj će sudjelovati psihologinja Elena Busanić iz SŠ Mali Lošinj, psihologinja i psihoterapeutkinja Sandra Tolić te scenaristica filma „Ja bi' da to imam doma“ Emina Hermann, a moderirat će ga Andrea Vidović iz udruge Proces. 


Nastavite čitati

Istra
 

Prije očevida požara u medulinskoj marini izvlače se dvije brodice

Kada se izvuku na njima će raditi vještaci zagrebačkog Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić", dok se more i obala nadomak Medulina čiste od ostataka izgorenih plovila. "Policija utvrđuje okolnosti ovog događaja, dok će očevid započeti čim brodice budu izvučene na kopno. Riječ je o zahtjevnom poslu izvlačenja brodica", kratko je danas izvijestila Policijska uprava istarska

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.