Kultura

TRI DANA SUSRETA, DRUŽENJA I ZAJEDNIČKOG ČITANJA

(FOTO) PULA (PONOVNO) ČITA! Otvorena druga po redu gradska manifestacija posvećena knjigama

"Čitanost ponovno opada i svega je 38 posto građana, ispitanika, pročitalo barem jednu knjigu u protekloj godini. Zato smatram da su ovakve manifestacije jedan od načina da još više promoviramo knjižnicu", rekla je ravnateljica GKČ Nadia Bužleta, dodavši kako, srećom, trendovi u pulskoj knjižnici bilježe poraste u svim segmentima; više je članova, posudbi, ali i pratećih događaja


 
4 min
Maja Jokanović ⒸFOTO: Manuel Angelini

"Čitanost ponovno opada i svega je 38 posto građana, ispitanika, pročitalo barem jednu knjigu u protekloj godini. Zato smatram da su ovakve manifestacije jedan od načina da još više promoviramo knjižnicu", rekla je ravnateljica GKČ Nadia Bužleta, dodavši kako, srećom, trendovi u pulskoj knjižnici bilježe poraste u svim segmentima; više je članova, posudbi, ali i pratećih događaja

U pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici danas je svečano otvorena druga po redu „Pula čita!“, trodnevna manifestacija bogatog, šarolikog programa, kojim ova ustanova nastoji iznova oživjeti i popularizirati kulturu čitanja.

-  Manifestaciju posebno posvećujemo svim knjižnicama, a osobito knjižnici u našem gradu jer na taj način želimo osigurati njenu veću vidljivost i još više je približiti našim građanima, rekla je u uvodnom slovu ravnateljica GKČ Nadia Bužleta, podsjetivši da je prošlogodišnje prvo izdanje manifestacije posjetilo preko tisuću gostiju, što je obilježeno i milenijskom fotografijom na Forumu.

Nadia Bužleta

U kojoj je mjeri njegovanje kulture čitanja danas važno, rekla je Bužleta, vidljivo je iz rezultata istraživanja o čitanosti i prodaji knjiga u prošloj godini, provedenog za vrijeme nedavno održane Noći knjiga, koji nažalost ukazuju na negativne trendove.

- Čitanost ponovno opada i svega je 38 posto građana, ispitanika, pročitalo barem jednu knjigu u protekloj godini. Zato smatram da su ovakve manifestacije jedan od načina da još više promoviramo knjižnicu, dodala je, naglasivši važnost knjižničara u ovom procesu, kroz osiguravanje dostupnosti knjižnog fonda i izbora podataka.

Pulska gradska knjižnica, prema riječima njene ravnateljice, može se pohvaliti da je, unatoč generalno lošijim trendovima, u posljednjoj godini radila uzlaznom putanjom, zabilježivši povećanje u svim segmentima poslovanja, od broja članova i posudbi, do broja pratećih programa i njihovih posjetitelja.

Tri dana zajedničkog čitanja

Iva Lanča Joldić
Kroz tri čitateljska dana, najavljeno je, različiti će programi biti posebno osmišljeni za sve generacije čitatelja, od najmlađih i srednjoškolaca do starijih generacija.

- Obilježit ćemo i tri značajne obljetnice. Krenuli smo s Markom Marulićem, a obilježit ćemo isto tako i 150. obljetnicu rođenja Ivane Brlić Mažuranić, naše najznačajnije književnice za djecu, i 120. obljetnicu rođenja hrvatskog pjesnika i književnika Drage Gervaisa, svima nama dragog čakavca, rekla je Bužleta.

Da će Marko Marulić biti važan motiv ovogodišnje manifestacije, najavila je i koordinatorica za programe i projekte GKČ Iva Lanča Joldić, dodavši kako je jedan potprogram manifestacije pod nazivom „Pula čita klasike“, posvećen upravo autorima čije živote u ovoj godini prate važne obljetnice, pa je naglasak s razlogom stavljen na 500 godina od Marulićeve smrti.

Vlada Republike Hrvatske je 2024. proglasila godinom Marka Marulića pa su mnoge ustanove svoje ovogodišnje programe posvetile slavljenju njegovog djela.

„Dan hrvatske knjige 21. travnja obilježava se svake godine kao simboličan čin sjećanja na svršetak njegove Judite 1501. gdine. To je prvi umjetnički ep spjevan na hrvatskom jeziku i djelo koje se smatra nultom točkom hrvatske književnosti. Marko Marulić je pokazao je kako se može istodobno biti i kozmopolit europejac i samosvjestan Hrvat, koji čuva svoj nacionalni identitet“, stoji, među ostalim, u obrazloženju Vlade.

Emina Popović Sterpin

- Ovom manifestacijom se i knjižnica proaktivno uključila u promociju čitanja i nadam se da će se što više škola, i osnovnih i srednjih, pohoditi ove programe jer su te manifestacije njima i posvećene. Nažalost, živimo u vremenima kada čitanje, odnosno navika čitanja opada, rekla je gradska pročelnica za kulturu Emina Popović Sterpin, dodavši kako je raduje nedavno pročitan podatak da malena djeca čitaju sve više.

Ulomke iz Marulićevih djela na otvaranju je čitao Valter Roša, dok je Bruno Krajcar na klaviru izveo uglazbljene pjesme Tina Ujevića i Mate Balote.

Literarni doručak
Valter Roša
Bruno Krajcar

Učenici Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu gostima su priredili zakusku iz „Literarnu kavu“.

Tijekom trodnevnog programa, za posjetitelje su predviđena tri čitanja i druženja s autorima: Igorom Belešom, Janom Bolićem, Petrom Valković, Teom Tulić, Tatjanom Pokrajac Papucci, Snježanom Banović, Zoranom Maljkovićem i Julijanom Matanović, a održat će se i javna čitanja hrvatskih klasika na nekoliko lokacija. Uz matični prostor GKČ, „Pula čita!“ ove godine će se odvijati u prostorima OŠ/SE „Giusepina Martinuzzi“, Kina Valli, Arheološkog muzeja i Istarskog narodnog kazališta.

Cjelodnevni programi uključuju i susrete s ilustratorima te druženja s najmlađima.

 

 Financijski pokrovitelji manifestacije su Grad Pula i Ministarstvo kulture i medija. 


Nastavite čitati

Istra
 

U Poreču djeci na raspolaganju veliki izbor ljetnih kampova - mogu birati između sporta, plesa, zabavnih i edukativnih aktivnosti

Glavni motiv kod organizacije ljetnih kampova i programa je djeci i mladima pružiti vrijeme ispunjeno druženjem, kreativnim i sportskim aktivnostima, timskim radom, edukacijama i prijateljstvom. Svakog ljeta kroz brojne ljetne kampove i programe u Poreču prođe više od tisuću djece, navode iz Grada Poreča * Sve informacije o sportskim kampovima svi zainteresirani mogu dobiti kod Sportske zajednice Grada Poreča ili direktno od klubova

Istra
 

Slavica Bakić v.d. glavne urednice Novog lista

Ulaskom novih vlasnika u Novi list krajem 2023., obnovljena je i suradnja s jedinim slavonskim dnevnikom, osječkim Glasom Slavonije, te je pokrenut proces integracije čiji je konačni cilj jačanje četiriju dnevnika na hrvatskom medijskom tržištu stvaranjem kvalitetnog nacionalnog sadržaja, ali uz istodobno isticanje regionalnog značaja novina koje imaju dugu tradiciju. Upravo to je i glavni zadatak novoimenovane glavne urednice, navode u Novom listu

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.