Kultura

OTVORENA VRIJEDNA IZLOŽBA U GALERIJI C8

U PULI 'POTOPLJENI SIKULI' Pogledajte otkrivene predmete stare 2200 godina, pa i dio skulpture dupina

Plinije je naveo da je na ovom mjestu božanstveni Klaudije naselio svoje veterane * Od brojnih metalnih, kamenih i staklenih nalaza, najbolje je sačuvan fragment skulpture sa stupom i glavom s frigijskom kapom, kao i dio  skulpture dupina


 
2 min
Zoran Angeleski ⒸFOTO: Manuel Angelini

Plinije je naveo da je na ovom mjestu božanstveni Klaudije naselio svoje veterane * Od brojnih metalnih, kamenih i staklenih nalaza, najbolje je sačuvan fragment skulpture sa stupom i glavom s frigijskom kapom, kao i dio  skulpture dupina

Stručnjaci iz Muzeja Grada Kaštela donijeli su u Pulu vrijednu izložbu "Potopljeni Sikuli" s neolitskim, helenističkim i rimskim predmetima, otkrivenima u potopljenom naselju Sikuli (Resnik) na zapadnom dijelu Kaštelanskog zaljeva. Naselje je potopljeno uslijed podizanja razine mora. 

Izložba je otvorena danas u Galeriji C8, a sastavni joj je dio i dio i virtualna rekonstrukcija sve tri faze naseljavanja lokaliteta koje se može pogledati preko VR naočala.

Dio skulpture dupina

Kako je rekla prilikom otvaranja Ivanka Kamenjarin iz Muzeja grada Kaštela, izložba prati tri  vremenska slijeda i kulturna razdoblja koja su pronađena u podmorju potopljenog dijela naselja: neolitsko naselje (ostaci naselja, jame kanal, ulomci keramičkih posuda, životinjske kosti), zatim helenistička gruba i fina keramika (stolno posuđe, tanjuri s ukrasima u sredini, zdjele, plitice, vrčevi) ali i najvrjednije, megarske čaše za pijenje vina, koje su se prvo pojavile u 3. stoljeću prije Kr. u Ateni odakle su se proširile po svijetu, te,  u u trećem dijelu,  rimski keramički nalazi (od 1. do 4. sat.) kao i amfore iz rimskog doba.

- Sikuli su jedini lokalitet koji spominje Plinije, koji navodi da je na tom mjestu božanstveni Klaudije naselio svoje veterane, kazala je ona.

Od brojnih metalnih, kamenih  i staklenih nalaza, u Resnik kao rimskoj luci najbolje je sačuvan fragment skulpture sa stupom i glavom s frigijskom kapom, kao i dio  skulpture dupina, koji je pronađen kao spolija ugrađena u kasnoantičku obalu.

Ravnatelj Arehološkog muzeja Istre Darko Komšo kazao je da “Potopljeni Sikuli” prikazuju rezultate podmorskih arheoloških istraživanja koji su provedeni u sklopu EU projekta Underwatermuse, kojim se zajedno s talijanskim kolegama prezentirala podvodna baština Jadrana.

Češalj star 2000 godina

Uz nove rezultate prezentiran je i materijal pronađen pri ranijim istraživanjima, kao i materijal iz podmorja kojeg su sakupili ronioci Neven Lete i Ivica Svilan. Arheološko nalazište Resnik nalazi se pored Kaštel Štafilića, većim dijelom na prostoru današnjeg hotelskog naselja uz ušće potoka Resnik.

Najbolje je sačuvan fragment skulpture sa stupom i glavom s frigijskom kapom

*

Autori izložbe su Anamarija Bralić, Ivanka Kamenjarin, Mate Parica, Dajana Popović-Dageta i Ivan Šuta. Za likovni postav su bili zaduženi Anamarija Bralić, Ante Jureškin, Ivanka Kamenjarin, Ivan Šuta i Dominik Žanić.

Uz izložbu je tiskan katalog, koji sadrži tekstove na hrvatskom, talijanskom i engleskom jeziku.

*

*


Nastavite čitati

Pula
 

Premijerno na ovim prostorima, dugoočekivani, legendarni - Sick Of It All (New York), Po' metra crijeva, Krešo i Kisele kiše, Stepped Out, FM-13 i DJ Sosa

Jedno od najčešćih pitanja posjetitelja je bilo: “Dali je moguće do dvadesetog izdanja zaokružiti veliku četvorku, svjetski najpoznatijih New York hardcore/metal bendova? “ Za veliko slavlje i upravo - tu dvadesetu godinu, “Viva La Pola!” je odlučila to i ostvariti! Nakon Biohazard, Agnostic Front i Madball, u Puli konačno i legendarni SICK OF IT ALL!

Pula
 

TAKO JE IZGLEDALA SACCORGIANA 1926.: Slika "Zlatnih" prije 100 godina pripada Silviji Salamon koja je radila na Oscarom nagrađenom filmu "Mediterraneo"

Vlasnica djela, isprva, po vlastitom priznanju, nije znala navesti ime autora slike. Potom je poznati galerist iz Vodnjana Germano Fioranti pretpostavio da bi to mogao biti Romeo Marsi, umjetnik rođen u Puli 1909. godine, a poginuo u Trstu, tijekom bombardiranja, 1944. godine * Priča obitelji Salamon vrlo je zanimljiva. Počinje u Puli, a preko Skitače, Šumbera, Gračišća, Segeta, Trsta, Lomabardije i Ligurije vodi nas sve do Pariza

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.